שיחה:פרובינקיה סוריה
הוספת נושאהיה מיזוג עם פרובינקיה יהודה?
[עריכת קוד מקור]משתמש:Greyshark09 תרגם מתוך הערך באנגלית, שם כתוב שלאחר מרד בר כוכבא מוזגה פרובינקיה יודיאה אל תוך פרובינקיה סוריה ונוצרה פרובינקיה סוריה-פלשתינה. הסרתי את המשפט הזה משום שאינו נתמך במקור העברי שהופיע לצדו (האנציקלופדיה "ההיסטוריה של ארץ ישראל"). עיינתי בפרקים הרלונטיים באנציקלופדיה הזו ושם אין זכר למיזוג כזה ומתוך משפטים אקראיים ניתן ללמוד כי פרובינקיה סוריה פלשתינה היתה המשכה של פרובינקיה יודיאה והתקיימה בנפרד מפרובינקיה סוריה ובמקביל אליה. אם יש צורך, אצטט כאן כמה מהמשפטים הללו. יש, אם כן, צורך ליישב את הסתירה המהותית הזה בין הכתוב בערך באנגלית לבין הכתוב באנציקלופדיה הזאת, שמשמשת מקור חשוב לערכים על הפרובינקיות יודיאה וסוריה פלשתינה. Liad Malone - שיחה 12:57, 18 ביוני 2019 (IDT)
- יש לך מקור לכך שפרובינקיה סוריה המשיכה להתקיים בנפרד מסוריה פלשתינה לאחר 135/6 לספירה?Greyshark09 - שיחה 16:22, 28 ביוני 2019 (IDT)
- ההיסטוריה של ארץ ישראל, כרך 4, עמ' 367: "בתום המלחמה הוחלף שמה של הפרובינקיה יודיאה, ותחתיו ניתן לה השם Syria Palaestina... מלבד זאת לא נשתנה כלום במעמדה של הפרובינקיה. גבולותיה, חילות המצב שלה וחילות העזר שחנו בה נותרו כשהיו".
- שם, כרך 5, עמ' 19: "עם דיכויו של מרד בן כוסבה ניגשו הרומאים לארגונה מחדש של הפרובינקיה יודיאה. בגבולותיה לא חל כל שינוי, אולם השם Iudaea נעקר מן העולם ותחתיו ניתן לה השם Syria Palaestina... קיסריה נותרה בירתה של הפרובינקיה. [...] סורוס סיים את שירותו בסיריה פליסטינה כנראה בשנת 137 ונתמנה מושל הפרובינקיה סיריה".
- שם, עמ' 22: "הבן שירת באחד הלגיונות בסיריה בסוף ימי הדרינוס, היה קונסול ברומי בשנת 155 ולאחר מכן נשלח כמושל לסיריה פליסטינה [...] באמצע שנות השישים היה מושל סיריה פליסטינה פלויוס בואתוס, שמוצאו היה מעכו (שבפרובינקיה סיריה) [...] בשנת 175, שעה שהיה נציב סיריה, מרד אוידיוס קסיוס... הלגיונות הרומיים בפרובינקיות סיריה, סיריה פליסטינה, ערביה ומצרים תמכו בו".
- שם, עמ' 23: "הוא שימש...בשנת 161, מושל סיריה [...] פסקניוס ניגר, מושל סיריה".
- שם, עמ' 29: "פסקניוס ניגר, שנתמנה מושל סיריה בשנת 191, הוכתר לאימפרטור על ידי הלגיונות בסיריה באפריל 193 ... שני הלגיונות בפרובינקיה סיריה פליסטינה נקטו עמדות מנוגדות".
- שם, עמ' 32: "ספטימיוס סוורוס העביר את החורן מתחום הפרובינקיה סיריה לתחום הפרובינקיה ערביה. את סיריה חילק סורוס לשתי פרובינקיות – סיריה ופניקיה".
- שם, עמ' 107: "הארץ כולה, כיחידה גיאוגראפית־היסטורית, יהא שמה אשר יהא (יודיאה, פליסטינה, או סיריה פליסטינה)".
- Liad Malone - שיחה 19:04, 28 ביוני 2019 (IDT)
- מעניין, תודה.Greyshark09 - שיחה 09:13, 14 ביולי 2019 (IDT)
עדכון בשנת 2022
[עריכת קוד מקור]מתוך המאמר של מנחם שטרן, "המשטר הרומי בפרובינציה יודיאה", בתוך: יהודה ורומא (האוניברסיטה הפתוחה), יחידה 7, עמ' 171:
"במשך כל התקופה הארוכה מאז הדחתו של ארכלאוס ועד לתקופה הביזאנטית, לא טשטשו הרומאים את הייחוד שבפרובינציה 'יודיאה' - ולאחר מכן 'פאלסטינה' או 'סוריה־פאלסטינה' - ולא הפכו אותה לחלק אינטגראלי של סוריה". Liadmalone - שיחה 01:41, 11 באוגוסט 2022 (IDT)
סיום קיומה של פרובינקיה סוריה
[עריכת קוד מקור]הבעיה בערך באנגלית שהצבעתי עליה בעת תרגום הערך הזה לעברית ביוני 2019, כבר לא קיימת עכשיו. היא תוקנה מאז בהדרגה, וכעת ניתן לראות בתבנית שם את הנתונים שמופיעים גם בערכים באנגלית על הפרובינקיה פיניקיה ועל הפרובינקיה קוילה סוריה, בהם כתוב שפרובינקיה סוריה חולקה ע"י ספטימיוס סוורוס בשנת 198 לשתי פרובינקיות: קוילה סוריה (פרובינקיה רומית) (Coele Syria (Roman province)) בצפון ופיניקיה (פרובינקיה רומית) (Phoenice (Roman province)) בדרום.
משתמש:Nettadi, האם בספר של משה עמית על הקיסרות הרומית ניתן למצוא את שנת הקמתה ופירוקה של פרובינקיה סוריה? Liad Malone - שיחה 16:41, 7 בספטמבר 2021 (IDT)
- באינדקס של הספר לא מופיעות הפרובינקיות נטעדי - שיחה 22:18, 7 בספטמבר 2021 (IDT)
דיווח שאורכב ב-14 בספטמבר 2021
[עריכת קוד מקור]- דיווח מהדף ויקיפדיה:דיווח על טעויות
- הנציב האחרון לא היה קיקרו הצעיר (אנ') (28–25 לפנה"ס)
- לדעתי, אם יהיה מקור סביר אפשר להתיחס לדמוגרפיה או לכלכלת הפרובינקיה ―Myn2021 (שיחה | תרומות | מונה) לא חתם
- לגבי רשימת הנציבים, נראה שיש להוסיף את הרשימות השניה והשלישית בערך זה מהויקי האנגלית. אתייג את Liadmalone כדי לשמוע את דעתו. פוליתיאורי - שיחה 03:19, 14 בספטמבר 2021 (IDT)
- @Myn2021, ברור שקיקרו הצעיר הוא לא האחרון, כי הפרובינקיה המשיכה להתקיים עוד הרבה זמן אחריו. אלא אם התכוונת שהיה נציב אחר בשנים הללו.
- @Politheory1983, רשימת הנציבים השניה והשלישית - צריך להוסיף. הפסקתי את הרשימה כי הרשימה הבאה בערך (List of Roman governors of Syria) (27 לפנה"ס עד 135 לספירה) יותר ארוכה והיא נעצרת בשנת הקמת הפרובינקיה סוריה פלשתינה והרשימה השלישית (135–193) כבר מופיעה תחת הכותרת "פרובינקיה סוריה פלשתינה". החלוקה הזאת הולמת את הטעות שהיתה קודם לכן בערך באנגלית לגבי הפיכת פרובינקיה סוריה לפרובינקיה סוריה פלשתינה בשנת 135. הטעות הזאת כבר תוקנה שם בתבנית, אבל גוף הערך עדיין טוען שפרובינקיה סוריה פסקה מלהתקיים בשנה זו, וזאת בסתירה למידע שהוספתי לערך מהאנציקלופדיה "ההיסטוריה של ארץ ישראל". זו הסיבה שהעדפתי לקטוע את הרשימה, כי אני כבר לא בטוח מה הרשימות הבאות מציגות. נראה שהן אכן ממשיכות להציג את נציבי סוריה, אבל הכותרות מטעות. אני חושש מאפשרות שיש שם ערבוביה בין נציבי שתי הפרובינקיות ולא רוצה לשעתק את המצב הזה אצלנו. Liad Malone - שיחה 03:58, 14 בספטמבר 2021 (IDT)
- תודה, Liadmalone. אולי כדאי לשים תבנית להשלים על הפסקה. פוליתיאורי - שיחה 05:16, 14 בספטמבר 2021 (IDT)
- הצבתי עכשיו תבנית להשלים בשני הפרקים. Liad Malone - שיחה 09:36, 14 בספטמבר 2021 (IDT)
- תודה, Liadmalone. אולי כדאי לשים תבנית להשלים על הפסקה. פוליתיאורי - שיחה 05:16, 14 בספטמבר 2021 (IDT)
הקמת הפרוביניקיה יהודה
[עריכת קוד מקור]כפי שהיה ידוע לי כבר היתה בשנים שקדמו ל66 הפרוביניקיה יהודה אולם כאשר אני מעיין ב"המשטר הרומי בארץ ישראל" של אברהם שליט הוא כותב שם (במבוא) שרק מאורעות 66-70 גרמו להקמת פרוביניקיה יהודה. מה פשר הדבר?? Samuelcaligula - שיחה 11:01, 10 ביולי 2022 (IDT)
- במקור שבו השתמשתי בערך הזה, הפרקים שכתב משה דוד הר לאנציקלופדיה "ההיסטוריה של ארץ ישראל", כתוב שאוגוסטוס יצר את הפרובינקיה ביהודה מדרגה שלישית ונציבה היה בדרגת פראיפקטוס (משנת 44 בדרגת פרוקוראטור), ומושליה היו במעמד נחות ביחס לנציבי סוריה, ושרק לאחר דיכוי המרד בשנת 70 הפך אספסיאנוס את פרובינקיה יודיאה לפרובינקיה רגילה, שמוצב בה לגיון אחד באופן קבוע, שמפקדו הוא גם נציב הפרובינקיה במעמד של פראיטור, ומעתה לא היו עוד פרובינקיה יודיאה ונציביה תלויים בנציב הפרובינקיה סוריה. אם תוכל לצטט מה נכתב אצל שליט, נוכל להשוות. Liadmalone - שיחה 12:49, 10 ביולי 2022 (IDT)
- @Liadmalone ציטוט"...בדרך כלל יש להגיד ,שברומאים התיחסו לא"י מראשית כיבושם כאל חלק של החטיבה האדמינסטראטיבית הנקראת פרובינקיה סוריה.
- אולם מאורעות 66/70 המריצו את הממשלה להנהיג סדר מנהלי חדש וליצור את פרובינקיה יודאיה...."
- ייתכן שמשה דוד הר התייחס (למרות הכפיפות לסוריה ) ליהודה כפרובינקיה אך נראה ששליט לא סובר כך אבל באמת ייתכן שהמחלוקת היא על היחס שכן שליט אומר שעד שנת 70 היו שם "משגיחים"(procuratores)
- וזה די דומה למה שהר אומר. Samuelcaligula - שיחה 18:16, 14 ביולי 2022 (IDT)
- בספר "יהודה ורומא" של האוניברסיטה הפתוחה, כרך ב, יחידה 4 (כתבה: לאה רוט-גרסון), פרק 4.5 נקרא "שלטון רומאי ישיר", והוא עוסק בתקופה שאחרי שלטון שלושת בניו של הורדוס. פרק 4.5.1 נקרא "כינון הפרובינקיה".
- עמ' 38: "בשנת 41 שבה ואוחדה מלכות הורדוס בשלטונו של שליט אחד, כאשר קליגולה סיפח לשלטונו גם את פרובינקיית יהודה, שחפפה לשטחה של נחלת ארכילאוס. ואולם... לאחר מות אגריפס בשנת 44 לסה״נ, הפכו כל האזורים האלה לפרובינקיה יהודה... היתה כל הארץ נתונה לשלטון רומאי ישיר".
- עמ' 40: "כיצד הפכה יהודה לפרובינקיה? אוגוסטוס נענה לראשי היהודים ולראשי השומרונים שהתלוננו על אכזריותו של ארכילאוס, והדיח אותו מהשלטון בשנת 6 לסה״נ. עתה עלתה השאלה, איזה ממשל לכונן ביהודה, ולפני אוגוסטוס עמדו אפשרויות אחדות... אפשרות נוספת, זו שבה בחר אוגוסטוס, היתה לכונן ביהודה פרובינקיה חדשה, נפרדת... חילות־עזר נראו בעיניו מספיקים בהחלט לפרובינקיה בגודלה של יהודה, מה עוד שזו הועמדה בהשגחתו של נציב סוריה, שבתחומה שהו לגיונות רומאיים אחדים... בהקמת הפרובינקיה החדשה ובהצבת נציב רומאי בה... השינוי במעמד המשפטי־המדיני של יהודה בא לידי ביטוי בשתי פעולות שנקטו הרומאים: עריכת מפקד; מינוי נציבים רומאיים ביהודה". Liadmalone - שיחה 00:49, 15 ביולי 2022 (IDT)
שינוי שם טכני
[עריכת קוד מקור]לסוריה (פרובינקיה רומית). כל שמות הערכים על הפרובינקיות כוללים את שם הפרובינקיה בלי המילה "פרובינקיה", או את שם הפרובינקיה ולאחריה "(פרובינקיה רומית)", ויש לשמר את האחידות בנושא זה. פעמי-עליון - שיחה 13:05, 19 במרץ 2023 (IST)
- יש כרגע גם את פרובינקיה יודיאה. Liadmalone - שיחה 15:21, 19 במרץ 2023 (IST)
- צריך אפוא לדון במזנון. אפתח דיון. פעמי-עליון - שיחה 12:39, 20 במרץ 2023 (IST)
- במאמר של יורם צפריר שאני קורא כרגע, מופיע המשפט: "The name of the Provincia Iudaea was changed to Provincia Syria Palaestina". כלומר, המילה "פרובינקיה" מופיעה עם אות גדולה וכחלק אינטגרלי מהשם. אבל בהמשך אותו עמוד הוא מציין את שני השמות ללא המילה "פרובינקיה". Liadmalone - שיחה 12:47, 27 במרץ 2023 (IDT)
- Liadmalone, ברור, זה כמו ש"תל אביב" היא לא מחוז תל אביב, רק "מחוז תל אביב" עם המילה "מחוז" מציינת את מחוז תל אביב. אבל זאת האחידות שנבחרה בויקיפדיה.
- יכול להיות גם שכשמעתיקים מושגים מלטינית כפי שהם (Provincia ולא Province) לאנגלית, מעתיקים אותם רק עם אות גדולה. בכל מקרה מה שקובע כרגע זאת האחידות בויקיפדיה. פעמי-עליון - שיחה 15:20, 27 במרץ 2023 (IDT)
- נו, ומה זה אומר שהמושג "פרובינקיה" הובא בלטינית יחד עם שמה? האם זה לא אומר שהמושג הוא חלק בלתי נפרד מהשם המלא? אגב, בדוגמא הראשונה השמות הובאו בפונט רגיל, בעוד שבדוגמא השנייה הם הובאו באיטליקס, כנהוג בתעתיק של שמות בלטינית: "Iudaea into Syria Palaestina". Liadmalone - שיחה 16:00, 27 במרץ 2023 (IDT)
- אני לא פוסל ש"פרובינקיה" היא חלק מהשם המלא, אני אישית מעדיף שכל שמות הפרובינקיות יהיו עם הציון "פרובינקיה" בהתחלה. אולם יש רוב בדיון במזנון (ויקיפדיה:מזנון#אחידות שמות ערכי פרובינקיות רומית, מוזמן להביע דעתך שם) לאחידות הקיימת, שבה אין ציון המילה "פרובינקיה" בהתחלה. אתה מוזמן להביע את דעתך שם, לטובת שינוי כל שמות הפרובינקיות עם ציון "פרובינקיה" בתחילת שם הערך, אני אתמוך :) פעמי-עליון - שיחה 16:06, 27 במרץ 2023 (IDT)
- נו, ומה זה אומר שהמושג "פרובינקיה" הובא בלטינית יחד עם שמה? האם זה לא אומר שהמושג הוא חלק בלתי נפרד מהשם המלא? אגב, בדוגמא הראשונה השמות הובאו בפונט רגיל, בעוד שבדוגמא השנייה הם הובאו באיטליקס, כנהוג בתעתיק של שמות בלטינית: "Iudaea into Syria Palaestina". Liadmalone - שיחה 16:00, 27 במרץ 2023 (IDT)
- במאמר של יורם צפריר שאני קורא כרגע, מופיע המשפט: "The name of the Provincia Iudaea was changed to Provincia Syria Palaestina". כלומר, המילה "פרובינקיה" מופיעה עם אות גדולה וכחלק אינטגרלי מהשם. אבל בהמשך אותו עמוד הוא מציין את שני השמות ללא המילה "פרובינקיה". Liadmalone - שיחה 12:47, 27 במרץ 2023 (IDT)
- צריך אפוא לדון במזנון. אפתח דיון. פעמי-עליון - שיחה 12:39, 20 במרץ 2023 (IST)